Shaba blog

Reflexiók, technika, hétköznapok, politika, gondolatok, kommentek, amit te is megtehetsz regisztráció nélkül.

Linkblog

Linkblog

Szokás Nagyúr!

2008.03.10. 20:15 :: Shaba

 

Ez a bejegyzés sajnos, vagy sem, de igaz történetről szól. Sok mindent nem tudok hozzá tenni. Azért felhívom kedves olvasóim figyelmét az aktivisták indokaira a csonkítás mellett, hiszen azok végül is logikus gondolatmenetre épülnek. Ebből kiindulva pedig hogyne tudnánk mi is hozzászokni puhány, lélekcsonkító életmódunkhoz, mikor ennél sokkal szarabb dolgokhoz is vonzódnánk, mert azt már ismerjük.

2008 március 4-én hozzávetőleg 800 nő tüntetett a sierra leone-i Kailahun városban a női nemi szerv megcsonkításért. Szerintük a gyakorlatot ellenzők csak a pénzüket féltik.

A nők színesen felöltözve, kagylókkal díszítve énekeltek dalokat helyi dialektusban, tiltakozásképpen a hatóságok és külföldi szervezetek "minden olyan kísérlete ellen, mely megfosztaná őket ettől a hagyományos rituálétól".
Kailahun, az a Freetown-tól 300 kilométerre keletre fekvő poros város az emberi jogi csoportok szerint a nyugat-afrikai országban hagyományos női nemi szervi csonkítás központja - írja a MediPress.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete viszont már csak orvosi kockázatai miatt is ellenzi azt a 28 afrikai országban honos gyakorlatot, mely a nők nemi szervének részleges vagy teljes megcsonkítását célozza. A megmozdulást a Bondo Társaság szervezte "erőfelmutatásként" - számolt be a társaság egy vezető tagja, Mamie Banya. "Minden olyan szervezet, mely pénzt fogadott el külföldi támogatóktól azért, hogy támadást indítson a gyakorlat ellen vesztes háborúba szállt be. Tartsák meg az adakozók a pénzüket, mi pedig a kultúránkat".

A Nemzeti Emancipáció a Fejlődésért elnevezésű csoport workshopokat és szemináriumokat rendezett a nők megcsonkításának sierra leone-i betiltása érdekében, de erős ellenállással szembesülnek. Sokan ugyanis ártalmatlannak találják ezt a gyakorlatot, mely szerintük elősegíti a házastársi hűséget és megfelel a vallásos értékeknek. "Ez a 100 évvel korábbról örökölt kulturális hagyomány férjeink iránt elkötelezett és felelős nőkké tett minket" - nyilatkozta a zajos tüntetés forgatagából az egyik aktivista telefonon az AFP-nek.

Egy másik tüntető, Sally Kwapika tanárnő úgy nyilatkozott: "Szeretjük a megcsonkítást, a kultúránk múltját, jelenét és jövőjét. Felszólítom az elnököt, hogy vessen véget ennek a tradicionális gyakorlatnak, hogy ha valóban el akarja veszteni a támogatásunkat". Amikor arról kérdezték, hogy mit tenne a Bondo Társaság, ha a freetown-i kormány tiltó rendelkezést hozna, Banya így válaszolt: "Kontrollálhatatlanná válnák. Korábbi kormányok sem avatkoztak bele közvetlen módon az életünkbe. Miért tennék pont most?"

Forrás: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=288309

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shaba.blog.hu/api/trackback/id/tr69374851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása